Ga naar content Ga naar footer
dsc01854

16-06-2023

Maatwerkopleiding samen met VodafoneZiggo

In een paar maanden tijd een volwaardig mbo-diploma halen, gewoon terwijl je werkt. Monteurs van VodafoneZiggo doen het, dankzij een unieke samenwerking met MBO Amersfoort. "Je vergroot er niet alleen je kennis mee, maar ook je kansen op de arbeidsmarkt." 

"Een mbo-maatwerktraject voor onze monteurs was al langer een grote wens", vertelt José Knijn van de COPS Academy van VodafoneZiggo. "Het helpt ons om medewerkers aan ons bedrijf te binden. Voor henzelf is het een aantrekkelijke manier om zich in korte tijd te ontwikkelen en hun doorgroeimogelijkheden te vergroten. We waren erg gecharmeerd van het concept van de Academie Werkend Leren om mensen on the job een diploma te laten halen. Zij tipten ons op MBO Amersfoort. Dat bleek de juiste partner om onze wens te realiseren."  

Volgens Examensecretaris Han Wilhelm van MBO Amersfoort was er meteen een klik. "VodafoneZiggo nodigde ons uit op hun TEC Campus in Amsterdam. Ik was erg onder de indruk van hoe ze daar medewerkers scholen. Er is een heel woonhuis met technische snufjes opgetuigd. Monteurs leren er storingen op te sporen en op te lossen. Heel praktijkgericht, precies zoals wij het als mbo ook graag doen." 

Nieuw lesmateriaal 

Elke mbo-opleiding in Nederland heeft een kwalificatiedossier. Hierin staat aan welke eisen een student moet voldoen om het diploma te halen. Han en José vergeleken die eisen met wat monteurs leren in trainingen van de COPS Academy. "Alle vaktechnische competenties en vaardigheden doen ze daar al op", zegt Han. "Alleen Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en keuzedelen ontbraken." José vult aan: "Zowel voor loopbaan en burgerschap als voor de keuzedelen heeft de COPS Academy nieuw lesmateriaal gemaakt, dat aansluit op het werk bij VodafoneZiggo."   

Een leven lang ontwikkelen 

Daarnaast ontwikkelde MBO Amersfoort een afsluitende mondelinge toets voor de opleiding. Die wordt afgenomen door een medewerker van de COPS Academy en een docent van MBO Amersfoort. Han: "Daarmee was het traject rond. Inmiddels is het ook geaccrediteerd door onze examencommissie." José is er blij mee. "Het is nog een pilot. Jeffrey Groen is de eerste die het traject heeft afgerond, binnenkort starten er nog vier monteurs. Daarna evalueren we. De samenwerking met MBO Amersfoort bevalt in ieder geval goed."  

Ook Han is zeer te spreken over de samenwerking. "Wat mij betreft kijken we naar een vervolgtraject voor een mbo-4 opleiding. Met een diploma vergroten medewerkers niet alleen hun kennis, maar ook hun kansen op de arbeidsmarkt. Het is prachtig dat we bedrijven en hun medewerkers met maatwerktrajecten kunnen helpen bij een leven lang ontwikkelen." 

Trotse eerste kandidaat! 

Jeffrey is trots. En terecht. Hij is de eerste monteur die de nieuw ontwikkelde leerweg afrondde. Het mbo-3 diploma 'Eerste monteur datadistributie' heeft hij in zijn zak. "Ik was junior monteur en wilde graag doorgroeien naar medior. Mijn teamleider wees me op het nieuwe traject. Een fantastische kans! Ik kreeg meerdere vrijstellingen vanwege mijn ervaring en de trainingen die ik bij VodafoneZiggo gedaan heb. Via zelfstudie kon ik de andere vakken volgen, zoals Nederlands en rekenen. Het diploma is een mooie start van mijn nieuwe rol als medior monteur. En een springplank om verder door te groeien." 

Ook geïnteresseerd in een samenwerking waarbij de eigen in company opleiding wordt gecombineerd met de erkenning van een MBO-diploma? Neem contact op met ons Professionals Programma.