Ga naar content Ga naar footer
afdelingbeeld_mbo_amersfoort_18_2022

25-01-2023

”Je ziet en leert echt alles achter de schermen”

Rian zit in het vierde jaar van de opleiding manager/ondernemer horeca. Hij vertelt over zijn opleiding en waarom deze zo goed bij hem past.

Rian zit in het vierde jaar van de opleiding manager/ondernemer horeca. Rian is ondernemend en houdt erg van koken en gastvrijheid. Bijvoorbeeld met kerst. Dan vindt hij het leuk om zelf gerechten te verzinnen, een mooie menukaart te maken en zijn vrienden te verrassen met eten dat letterlijk in de smaak valt. Hij vertelt over zijn opleiding en waarom deze zo goed bij hem past.

“Voor de opleiding ben ik op dit moment bezig met een ondernemingsplan. Ik kijk naar een culinair restaurant. Daarvoor ben ik nu ook de menukaart aan het uitdenken. De locatie heb ik al: ik wil mijn zaak gaan opzetten in het centrum van Houten, zodat jongeren niet altijd naar Utrecht hoeven als ze iets culinairs willen eten of een cocktail willen drinken. En als je komt borrelen, moeten de hapjes wat verfijnder zijn dan een bittergarnituurtje.

Over een paar dagen moet ik het plan presenteren op de opleiding. Spannend! Ik hoef dat ondernemingsplan niet helemaal vanaf nul te schrijven. Het eerste jaar leer je bijvoorbeeld al een menukaart te maken en de prijzen erbij te berekenen. Die kennis gebruik ik nu weer. Ik zit nu in het laatste jaar, dus er wordt wel verwacht dat je alles grotendeels zelf doet. Maar er zijn wel docenten die inhoudelijk mee kunnen denken of helpen.

Die ondernemingsdrang van me heb ik niet om geld te verdienen. Dat is natuurlijk wel leuk, maar ik doe het vooral om mensen blij te maken. Als iemand met een frons binnenkomt en met een grote glimlach weer weggaat aan het einde van de avond vind ik het super dat ik daaraan heb kunnen bijdragen. Tijdens de opleiding werk je daar ook naartoe met praktijklessen. De eerste twee jaar sta op je de werkvloer in een hotel en zie je alles: de keuken, het restaurant, de receptie, housekeeping. Je ziet en leert alle kanten. In het derde jaar kies je de afdeling waar je je in wilt verdiepen.

Ik zou andere studenten aanraden om voor MBO Amersfoort te kiezen omdat je hier zo veel leert. Je ziet en leert echt alles achter de schermen, je merkt dat docenten je met alle liefde willen helpen als je er niet uitkomt en krijgt hulp op een manier die bij jou past. Bijvoorbeeld door extra begeleiding zoals bijles of een andere lesvorm. Ze werken er hard aan om jou je diploma te laten halen. Als je dat zelf ook doet en op tijd begint aan grote opdrachten, komt dat helemaal goed.”

Wil jij ook leren ondernemen? Bekijk onze opleidingen.

Of bezoek onze Open Dag.