Ga naar content Ga naar footer
verpleegkunde-bbl-mbo-amersfoort-ruth-sanders

10-07-2024

Deeltijdstudie als verpleegkundige: het verhaal van Ruth

Ruth (23 jaar) volgt een deeltijdopleiding (BBL-opleiding) bij MBO Amersfoort. Ze werkt en gaat 1 dag in de week naar school.

Naam: Ruth Sanders
Leeftijd: 23 jaar
Opleiding: Verpleegkunde niveau 4 BBL bij MBO Amersfoort
Werkplek: Buurtzorg
Vorige beroep: Assistent begeleider op een woongroep voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

 

Waarom koos je voor een deeltijdopleiding tot verpleegkundige?

“Ik begon na de Havo met HBO Verpleegkunde, maar door persoonlijke omstandigheden moest ik na twee jaar stoppen. Ik besefte dat ik liever met mijn handen aan het bed werk en leren in de praktijk prettiger vind. Daarom koos ik voor een BBL-opleiding.”

Hoe combineer je werk en studie?

“Woensdagen zijn mijn schooldagen, waarop ik van 's ochtends vroeg tot in de avond vrij houd voor school. Ik plan mijn studie rondom mijn werk en vrije dagen, zodat ik altijd goed voorbereid ben.”

Welke uitdagingen heb je overwonnen?

“Na mijn eerste jaar moest ik door ontslag vertrekken uit de gehandicaptenzorg. Dit was lastig, maar met hulp van school vond ik een nieuwe plek bij Buurtzorg, waar ik nu goed op mijn plek zit.”

Welke momenten verrasten je tijdens de opleiding?

“Het schrijven van een onderzoeksverslag en hoe ik reageerde in crisissituaties. In het begin dacht ik dat ik complexe wondzorg nooit zou kunnen doen, maar inmiddels is dat routine geworden. Die groei verrast me nog steeds.”

Hoe heeft de opleiding je carrière beïnvloed?

Door de BBL-opleiding heb ik ontdekt dat er zoveel leuke mogelijkheden zijn in de zorg. Als wijkverpleegkundige voel ik me nu op mijn plek en ben benieuwd wat ik nog meer kan leren.

 

Aanbevelingen voor toekomstige studenten?

“Als je het fijnste leert in de praktijk, is de BBL-opleiding echt iets voor jou. Het vereist discipline en het stellen van grenzen, maar dat leer je in de praktijk omdat het moet.”

Hoe kijk je terug op je ervaring?

“Ik geniet van het fijne contact met klasgenoten en de gesprekken zoals: 'Hoe is dit dan bij jou op het werk?'. Dit heeft mij als professional geleerd dat er meer is dan de hokjes waarin wij zelf werken. Het is inspirerend om te horen dat mijn klasgenoten, die ik bewonderde vanwege hun ervaring en discipline, soms met net zoveel bewondering naar mij keken. Dit heeft enorm geholpen met mijn zelfvertrouwen, iets wat ik aan het begin van de opleiding nog niet zo sterk had. En het steeds meer leren op school en dit direct kunnen toepassen in de praktijk, en andersom, heb ik als enorm waardevol ervaren.”