Ga naar content Ga naar footer

Retailmanager

BOL, BOL MHBO, BBL

Niveau 4

De Nieuwe Poort 21 Amersfoort

De Nieuwe Poort 21 Amersfoort

Winkels, winkels, winkels. Of het nu om een supermarkt, een concept store of een woonwinkel gaat; jij krijgt er geen genoeg van. Het is dan ook je droom om in een winkel te werken. Sterker nog, om er leiding te geven. Zie jij dat helemaal zitten? Dan is de opleiding Retailmanager echt wat voor jou!

Als leidinggevende werk je veel met mensen; je weet precies wat jouw klanten, maar ook jouw werknemers nodig hebben. Zo weet je het beste uit iedereen te halen. Het is een verantwoordelijke baan, waar flink beroep wordt gedaan op jouw gevoel voor ondernemerschap!

Voor de leukste retailmanager opleiding ben je bij ons aan het juiste adres!

retail_manager_opleiding_mbo_amersfoort_25807-1100x700

Opleidingsnummer: 25807

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als retailmanager verdeel je je tijd tussen de winkel en de administratie. Je geeft leiding aan bijvoorbeeld een vestiging van een winkelketen, dus je zal veel op de werkvloer te vinden zijn. Je bent zichtbaar voor je team en je zorgt dat iedereen optimaal kan functioneren. En als het nodig is, steek je zelf de handen uit de mouwen. Werk je mee in de verkoop en zorg je dat de winkel en etalage er tiptop uitzien.

Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het personeel en de winkel. Ook de omzet en het winkelaanbod horen bij jouw functie. Je bent een echte ondernemer en als je kansen ziet om de winkel of de omzet te verbeteren, neem je zelf het initiatief. Af en toe zijn dat moeilijke beslissingen, maar met jouw zelfvertrouwen en kennis van markt en trends weet je een goede keuze te maken. Dat kan gaan over bijvoorbeeld voorraadbeheer, winkelinrichting, marketing en social media, kassa- en geldbeheer of personeel.

Je werkt veel zelfstandig en samen met je werknemers, vaak niet van 9 tot 5. Daarnaast rapporteer je aan de directie van je winkelketen. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om zelf een winkel te starten!

Met deze opleiding krijg je de ruimte om tijdens jouw studieloopbaan meer zelf de regie te pakken. Jouw toekomst en de route daar naartoe? Samen met je leercoach zet je dit uit. Deze opleiding kun je namelijk volgen op een manier die het beste bij jou past en op jouw eigen tempo. Hoe dan? Nou,  al het lesmateriaal van MBO Flex is te vinden in onze online MBO Amersfoort Academy. En doordat het lesmateriaal altijd beschikbaar is, kun je jouw opleiding aanpassen aan je eigen tempo en makkelijk versnellen of vertragen.  

In deze opleiding in retail management leer je alles wat een ondernemer doet. Hoe kan je jouw producten het beste verkopen? Hoe verloopt de goederenstroom van inkoop tot verkoop? Hoe presenteer je je producten het beste en waar moet je rekening mee houden? En hoe geef je als manager leiding aan één of meerdere teams?

Je hebt veel met mensen te maken, dus we leren je ook over klantvriendelijkheid, overleggen met leveranciers en personeelsbeleid. Maar vergeet zeker de zakelijke kant niet; je ontwikkelt commercieel inzicht, gevoel voor marketing en trendkennis. Met al jouw kennis ben je straks de verbindende factor tussen klanten, leveranciers en personeel.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Deze opleiding kun je volgen op een manier die het beste bij jou past. Zo kun je versnellen, vertragen, maar ook verdiepen of verbreden door het volgen van modules van andere opleidingen. Je volgt jouw opleiding naar keuze dus eigenlijk op jouw eigen tempo.  Met hulp van jouw eigen leercoach zet jij jouw route uit. Met MBO Flex bouw je zelf de toekomst van je dromen. 

Tijdens de opleiding Retailmanager werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je beheert de goederenvoorraad en de opslag.
 • Je zorgt voor de winkel- en goederenpresentatie.
 • Je verkoopt goederen en beheert het afrekensysteem.
 • Je maakt werkplanningen en voert werkoverleg.
 • Je analyseert de verkopen en stelt marketingplannen op.
 • Je stelt activiteiten- en omzetplannen op.
 • Je werft nieuwe medewerkers en voert het personeelsbeleid uit.

Met je diploma van de opleiding Retailmanager op zak ben jij klaar voor de praktijk! Je kunt gaan werken bij (een vestiging van) een winkel(keten), tuincentrum of supermarkt. Of op een afdeling van een warenhuis. Of ben jij die bevlogen ondernemer die een stap verder zet en een eigen zaak begint?

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

 • Commerciële economie
 • Bedrijfseconomie
 • Management, Economie en Recht (MER)
 • Internationaal management
 • Retail Management
 • Small business en Retail
 • Nima A, B of C

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school