Ga naar content Ga naar footer
kick-off-leerroutes-kinderopvang-1

29-08-2023

Versneld opleidingstraject kinderopvang voor werkzoekenden van start bij MBO Amersfoort

Afgelopen donderdag was de Kick-off bijeenkomst van het versnelde opleidingstraject in de kinderopvang voor werkzoekenden. Deze pilot is een initiatief van het Professionals Programma van MBO Amersfoort. Hiermee leiden we mensen uit verschillende doelgroepen versneld op om in de kinderopvang aan de slag te kunnen.

Unieke aanpak personeelstekort in de kinderopvang

Op een unieke manier wordt het personeelstekort in de kinderopvang aangepakt in arbeidsmarktregio Amersfoort. Samen met SKA Kinderopvang en het Professionals Programma van MBO Amersfoort zijn het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort en Leerwerkloket regio Amersfoort gestart  om werkzoekenden op te leiden. Een groep van 28 werkzoekenden begint deze week met een versnelde leerroute om aan het werk te gaan in de kinderopvang. Donderdag 24 augustus vond de officiële start plaats.

Met dit gezamenlijke project pakken de organisaties het personeelstekort in de kinderopvang aan. Rachel den Boer, directeur organisatie en dienstverlening bij Ska Kinderopvang, verwelkomt de cursisten van harte op de kinderopvanglocaties van SKA: "Vanuit ons maatschappelijk hart vinden wij het belangrijk om bij te dragen aan oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt. Kinderopvang is niet alleen een plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, maar biedt ouders ook de kans om hun dromen na te jagen. Tegelijkertijd geven we met deze maatwerkopleiding in combinatie met praktijkleren deze groep vrouwen de kans om zichzelf te ontwikkelen en te groeien."

"Wij horen van veel werkgevers dat het lastig is om goede mensen te vinden, ook in de kinderopvang," aldus Saskia Boering, Manager Professionals Programma van MBO Amersfoort.

Door meer mensen beschikbaar te hebben in de kinderopvang helpen we niet alleen deze mensen en de kinderopvang zelf, maar dragen we ook bij aan het oplossen van het arbeidsmarktprobleem.

 

3 flexibele leerroutes om werkzoekenden op te leiden in de Kinderopvang

In april, mei en juni hebben ruim 80 geïnteresseerden drie informatiebijeenkomsten bij SKA en het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort bijgewoond. Daarna mochten ze een dag meelopen in een nabijgelegen kinderopvangcentrum. Tijdens een test en uitgebreid intakegesprek bij MBO Amersfoort is samen met hen bekeken welke leerroute het beste bij hen past. Nu gaan ruim 25 van hen echt van start met een versnelde en flexibele leerroute om te kunnen werken in de kinderopvang. Elf cursisten beginnen met een taaltraject voorafgaand aan de opleiding en zeventien cursisten beginnen met de leerroute Pedagogisch medewerker Kinderopvang niveau 3. In het begin van 2024 begint de opleiding Helpende Zorg, Welzijn niveau 2 voor de groep die eerst het taaltraject zal doorlopen.

De groep van zeventien cursisten aan de opleiding Pedagogische medewerker Kinderopvang begint met een intensief programma van zeven weken theorie op school. Daarna gaan ze onder begeleiding leren en werken in de praktijk. Als ze het succesvol afronden, is er een grote kans op betaald werk. Vooral de elf cursisten die met het taaltraject beginnen, hadden anders een lange en moeilijke weg naar de arbeidsmarkt gehad. Deze samenwerking tussen de vier partners biedt echt nieuwe kansen.