Ga naar content Ga naar footer
portret-henriette-6

17-06-2024

Van werk naar deeltijdstudie als verpleegkundige: het verhaal van Henriëtte

Naam: Henriëtte Kuijper
Leeftijd: 49 jaar
Opleiding: BBL Mbo-verpleegkundige niveau 4 bij MBO Amersfoort
Werkplek: Leger des Heils De Blinkert in Baarn
Vorige beroep: HR-medewerker in een vijfsterrenhotel in Amsterdam

Waarom koos je voor een deeltijdopleiding tot verpleegkundige?
“In 2020 begon de Coronacrisis en het werk in de hotellerie nam drastisch af. Ik moest veel slecht-nieuws gesprekken voeren en personeel laten afvloeien. Dit was niet motiverend meer, en ik besloot om mijn hart te volgen en iets in de zorg te doen, wat me altijd al aantrok. Als alleenstaande moeder van twee puberzonen vond ik de combinatie van werken en leren ideaal.”

Hoe combineer je werk en studie?
“Het is soms pittig om als zij-instromer met twee puberzonen alles in balans te houden. Ik werk en leer tegelijk, wat soms een uitdaging is, maar mijn werk is afwisselend en leuk. Daarnaast probeer ik te sporten en te ontspannen in de buitenlucht en doe ik leuke dingen met vriendinnen en familie.”

Welke uitdagingen heb je overwonnen?
“In het begin moest ik wennen aan het weer naar school gaan en het combineren van werk en studie. Bij het Leger des Heils werk ik nu op een open woonafdeling waar bewoners meer vrijheden hebben. Het afnemen van blaastests en drugstests bij bewoners vond ik eerst lastig, maar met ervaring en steun van collega’s gaat dit nu veel makkelijker.”

Welke momenten verrasten je tijdens de opleiding?
“Tijdens de Coronacrisis heb ik geholpen met het vaccineren van bewoners. Het oefenen met injecteren op school was een ding, maar het in de praktijk brengen was spannend. Ik was verrast hoe goed het ging en kreeg positieve feedback van de bewoners, wat me veel vertrouwen gaf.”

Hoe heeft de opleiding je carrière beïnvloed?
“De BBL-opleiding heeft me geholpen om mijn carrièrepad duidelijk vorm te geven. Ik ga deze zomer mijn proeve doen en zal in september 2024 mijn diploma behalen. Ik blijf voorlopig bij het Leger des Heils werken en zie diverse mogelijkheden om me verder te ontwikkelen.”

Aanbevelingen voor toekomstige studenten?
“Een BBL-opleiding kan pittig zijn omdat je werkt en studeert tegelijk, maar het is de moeite waard. Probeer een dagje mee te lopen bij je toekomstige werkplek om te zien of het iets voor jou is.”

Hoe kijk je terug op je ervaring?
“Gezien mijn leeftijd moest ik in het begin wennen aan het weer in de schoolbanken zitten, maar ik zou deze ervaring niet willen missen. Mijn klas bestond uit medeleerlingen van diverse leeftijden, en we hebben veel van elkaar geleerd. Deze ervaringen hebben me zelfverzekerder gemaakt en mijn horizon verbreed. Ik raad iedereen aan om, zelfs op gevorderde leeftijd, te durven studeren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Henriëtte's verhaal laat zien hoe een deeltijdopleiding bij MBO Amersfoort de mogelijkheid biedt om je carrière te veranderen en je passie te volgen, terwijl je blijft werken.