Ga naar content Ga naar footer
sportacademie-stage-abrona

21-05-2024

Unieke stage ervaring bij Abrona voor studenten Sportacademie MBO Amersfoort

Sportacademie MBO Amersfoort en Abrona slaan de handen ineen om een unieke ervaring te bieden aan mbo studenten. 18 enthousiaste derdejaars studenten van de Sportacademie krijgen de kans om inzicht te krijgen in de gehandicaptenzorg en samen te werken met cliënten.

Verdeeld over 9 groepen gaan de studenten gedurende 8 weken hun stageopdracht vormgeven: deelnemers meer in beweging krijgen en/of de fitheid verbeteren door een plan op maat te maken voor de cliënt.

 

Nina Saelmans (coördinator Kosmos Abrona):

We leren allemaal van elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. Niet alleen de studenten profiteren van onze expertise en inzichten, maar ook wij halen waardevolle lessen uit de interactie die studenten hebben met cliënten. Het is geweldig om te zien.

 

Niet zonder voorkennis beginnen 

Maar voordat de studenten echt aan de slag gaan, worden ze voorbereid. Ze duiken in lessen over gedragsverandering, sport & beweging en maken kennis met de gehandicaptenzorg. De eerste dag van de stageperiode start met een introductie bij Abrona. Verschillende medewerkers van Abrona vertellen over hun werk, welke activiteiten er zijn, wat de studenten kunnen verwachten en ze leren meer over de ondersteuning en zorg aan verschillende cliënten.

'Bij de Kosmos komen ook cliënten met een intensievere ondersteuningsbehoefte. Op de vraag wie van de studenten zou willen aansluiten bij deze groep cliënten, gingen er meteen 4 vingers omhoog', vertelt KlaasJan. Hij begeleidt de studenten vanuit de Sportacademie MBO Amersfoort.

Aansluiten bij behoeften van cliënten

Hoewel de studenten aanvankelijk weinig weten over de gehandicaptenzorg, vinden ze al snel hun draai. Op de derde stagedag heerst er al een relaxte sfeer en ze lijken moeiteloos verbinding te maken met de cliënten.

Een derdejaars student van de Sportacademie vertelt:

Het is een wisselwerking. We moeten de tijd nemen om de cliënten te leren kennen en te begrijpen, om daar zo goed mogelijk op te kunnen aansluiten.

Van observatie tot gesprekken met cliënten en het ontwikkelen van plannen die aansluiten bij hun behoeften: de studenten gaan methodisch te werk. 'Als je het plan niet op hen afstemt, doen ze gewoon niet mee. Het draait allemaal om de behoeften en mogelijkheden van de cliënt', vult een andere student aan.

KlaasJan benadrukt: De toewijding van de studenten aan de cliënten is bewonderenswaardig. Het is even wennen voor de cliënten, maar ze genieten echt van de aandacht.

Napraten is belangrijk

Na elke stage dag is er ruimte voor reflectie. Het is essentieel om te bespreken hoe de dag verliep en hoe de studenten zich voelen. Dat is belangrijk want er kunnen zich onverwachte situaties voordoen waar ze nog niet goed mee om kunnen gaan. 

De studenten sluiten na 8 weken af met een eindpresentatie voor medewerkers van Abrona en de cliënten. Vorig jaar leverde dat enthousiaste en ontroerde reacties op.

Ook volgend schooljaar staat de deur open voor studenten van MBO Amersfoort die willen deelnemen aan dit inspirerende stageprogramma bij Abrona.