Ga naar content Ga naar footer
uitreiking-koploper-2023-mbo-amersfoort-het-element-de-koperhorst

16-06-2023

Uitgeroepen tot koploper door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Woonzorgcentrum de Koperhorst, Het Element en MBO Amersfoort zijn gister feestelijk benoemd tot Koploper. Met ons vernieuwde onderwijs bevorderen we vroege instroom vanuit vmbo. Dit leidt tot bewuste keuze voor de zorg. Bron: AD - Iris van den Boom 

Kelly en Selina zijn pas 17 en 16, maar werken door een ‘lumineus idee’ nu al in de ouderenzorg

In het laatste jaar van je middelbare school al aan de slag voor een baan in de ouderenzorg? Het kan bij woonzorgcentrum de Koperhorst in Amersfoort. Kelly Boeve (17) en Selina Metaal (16) deden vorig jaar én eindexamen én ondersteunden twee dagen in de week ouderen met dementie. En nu willen ze er hun beroep van maken.

Het geroezemoes van ouderen achter hun kopje middagthee in de ontmoetingsruimte verstomt. Voor de ontvangstbalie bij de ingang vormt zich een grote kring van verzorgenden, fysio's en andere medewerkers, de meesten met hun armen stil gevouwen voor hun schoot.

Ook Kelly en Selina voegen zich gauw in de rij. 'Ik kende de persoon niet, maar ik sta hier uit respect', fluistert Selina zachtjes. De kist met bloemen wordt langzaam naar buiten gereden.

Leven en dood op één dag

De twee eerstejaars van MBO Amersfoort weten inmiddels hoe op één dag leven en dood zich kunnen afwisselen als je werkt in een woonzorgcentrum. Toen ze vorig jaar nog gewoon op het vmbo zaten, begonnen ze al aan de beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn, waarbij vooral vanuit de praktijk wordt geleerd.

En dat lumineuze idee is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze week benoemd tot ‘Koploper in Zorg. Een titel die wordt gegeven aan initiatieven die helpen om het personeelstekort in de branche op te lossen.

'We willen jongeren graag warm laten lopen voor een baan in de ouderenzorg. En dat kun je doen door al vroeg de deuren voor hen te openen', vertelt Evelien van Dijk, bestuurder van De Koperhorst. Samen met vmboschool Het Element (basis/kader) en MBO Amersfoort werd een unieke leerroute opgezet, waarbij leren op de middelbare school en in het beroepsonderwijs een jaar overlappen.

De eerste lichting bestond uit vier jongeren

'De eerste lichting bestond uit vier jongeren. En die kozen na dat ene jaar allemaal ervoor om door te willen in de ouderenzorg', zegt Annerie Schuurman van MBO Amersfoort, dat een eigen lesruimte heeft in De Koperhorst voor de nodige theorielessen.

Zo ook Kelly. Haar plan voor een opleiding in de horeca liet ze varen en nu schenkt ze met veel plezier koffie voor ouderen of helpt met het smeren van broodjes. Toch nog een klein beetje horeca.

De mensen zijn zo dankbaar, als je het voor ze neerzet. Dat voelt echt fijn, zegt Kelly.

Plaatjes over de jaren vijftig

En ik leer ook veel van hun. Over vroeger bijvoorbeeld. Hoe ze het water eerst moesten koken om daarna de was te doen. En over van die grote telefoons met zo'n draaischijf. Dan kijken we samen plaatjes in speciale boeken over de jaren vijftig en zestig. Ik vind dat oprecht leuk om te doen en naar verhalen van toen te luisteren, vertelt Selina, die haar moeder een beetje als voorbeeld heeft. Want ook zij werkt in De Koperhorst.

De komst van de préMBO-leerlingen - veelal in de leeftijd van 15 of 16 jaar - doet ook zeker wat met de bewoners, weet Liane Lemmers, manager zorg van De Koperhorst. 'Even een gezellig praatje met iemand die net soms net zo chaotisch kan zijn. Want het puberbrein en dat van ouderen lijken soms best op elkaar', zegt Lemmers met een glimlach.

Zo vroeg een bewoonster met guitige blik naar wat een van onze leerlingen in het weekeinde had uitgespookt.

Liane Lemmers, manager zorg van De Koperhorst

'En de jongens, hè? Die vallen goed in de smaak. Zo vroeg een bewoonster met guitige blik naar wat een van onze leerlingen in het weekeinde had uitgespookt. En dat ze haar zoons vroeger wel eens stevig toe sprak, als ze te lang in de soos beleven hangen'.

De wisselwerking tussen de jonge studenten en de ouderen bevalt inmiddels zo goed, dat De Koperhorst en MBO Amersfoort vier ouderen komend schooljaar ook lessen wil laten verzorgen. De samenwerking tussen De Koperhorst, MBO Amersfoort en Het Element gaat uitgebreid worden naar vmbo-leerlingen in leerjaar 3.