Ga naar content Ga naar footer
giammarco-boscaro-zeh-ljawhtg-unsplash

05-07-2024

Innovatieve pilot MBO Amersfoort en HU: doorlopende leerlijn mbo-hbo rechten

In een spannende nieuwe ontwikkeling hebben de Opleiding Legal en de Hogeschool Utrecht (HU) de handen ineengeslagen om een innovatief pilotprogramma te lanceren. Dit programma markeert de eerste stap richting een doorlopende leerlijn voor zowel mbo- als hbo-studenten. Het doel? Een soepele overgang creëren tussen verschillende onderwijsniveaus en studenten beter voorbereiden op hun toekomstige carrière.

Gedurende een volledige onderwijsperiode kregen mbo-studenten onder leiding van Amin Asad (coördinator doorlopende leerlijn en docent Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) HU en Hatiçe Onay (coördinator doorlopende leerlijn en docent Legal MBO Amersfoort) de kans om deel te nemen aan het lesprogramma van de eerstejaars hbo-studenten van de HU, specifiek gericht op de opleidingen HBO Rechten en HBO SJD. Deze unieke ervaring bood studenten niet alleen de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden te verdiepen, maar ook om te proeven van het hoger onderwijs en de bijbehorende uitdagingen en kansen.


Positieve ervaringen van studenten

De reacties van de deelnemende studenten zijn positief.  Tweedejaarsstudent Legal, Ramiz Naom, zegt: "Het pilotprogramma was een geweldige kans om mijn kennis in de praktijk te brengen. Ik ben uitgekozen vanwege mijn inzet en interesse in juridische zaken. Door dit programma heb ik waardevolle ervaring opgedaan die mij voorbereidt op mijn toekomstige opleiding op het hbo!"

Tweedejaarsstudent Legal, Zeyneb, sluit hierbij aan: "Dit programma op de HU heeft mij veel inzichten gegeven en heeft mij geholpen bij het maken van een belangrijke studiekeuze. Ik had SJD gekozen binnen het pilotprogramma omdat ik twijfelde tussen SJD en Rechten als mogelijke vervolgopleiding. Door deel te nemen aan dit pilotprogramma heb ik een beter begrip gekregen van de inhoud van de opleidingen. Dit heeft mij geholpen om beter te bepalen wat ik uiteindelijk wil gaan studeren. Na het volgen van het programma en het verkrijgen van meer inzicht, heb ik besloten om voor SJD te kiezen. Komend schooljaar zal ik deze opleiding ook gaan volgen aan de HU. Ik zag mijn keuze voor dit programma als een kans om meer zekerheid te krijgen over welke opleiding het beste bij mij past en in welk pad ik mij wilde verdiepen in mijn verdere carrière. Het heeft me enorm geholpen bij het helder krijgen van mijn doelen en ambities. Het pilotprogramma heeft me zeker veel gebracht in termen van zelfinzicht, studiekeuze en motivatie voor mijn toekomstige opleiding. Ik ben dankbaar voor deze ervaring en kijk met optimisme uit naar mijn vervolgopleiding op de HU."

Docent Hatice sluit af met: "Door deel te nemen aan dit programma hebben zij een veel realistischere kijk op de betreffende hbo-opleiding en hebben zij tegelijkertijd ervaren wat het voor hen betekent om een hbo-opleiding te volgen. Naast deze bijzondere ervaring konden de studenten ook in aanmerking komen voor een vrijstelling van de betreffende cursus en de daarbij behorende studiepunten bij de Hogeschool Utrecht. Voorwaardelijk daaraan was het succesvol doorlopen van het onderwijsprogramma aan de HU en het tentamen met een voldoende afronden."

De lancering van dit pilotprogramma is een veelbelovende stap in de richting van een meer verbonden en ondersteunend onderwijssysteem. Door samen te werken en te innoveren, kunnen onderwijsinstellingen zoals de Opleiding Legal en de HU een wereld van verschil maken voor studenten op alle niveaus.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit programma? Neem dan gerust contact op via economieenondernemen@mboamersfoort.nl of stuur een appje.