Ga naar content Ga naar footer
microsoftteams-image-11

15-02-2024

Nieuw wijklokaal in Amersfoort biedt hulp bij lokale vraagstukken

Studenten van de School voor Welzijn van MBO Amersfoort zetten zich in voor stadsgenoten met de lancering van het Wijklokaal, een initiatief dat hulp biedt bij lokale en regionale vraagstukken. De studenten nemen tijdens hun lessen deel aan activiteiten die gericht zijn op het versterken van de band met de buurt. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni nam deel aan een gastles over het slavernijverleden en kolonialisme als onderdeel van het project ‘Amersfoort Ontketent’.

In het kader van het project ‘Amersfoort Ontketent’ worden studenten van de opleiding Sociaal werker opgeleid om actief te zijn in de wijk en ondersteuning te bieden aan mensen die te maken hebben met uitsluiting. In samenwerking met SDGHUB, Artikel 1 en Comité 30 juni/1 juli Amersfoort organiseren de studenten activiteiten om bewustwording te creëren over het slavernijverleden en inclusie. Maryan, een 20-jarige student Sociaal werker, geeft aan: “Ik zie nu in hoe het slavernijverleden doorwerkt in het heden en hoe ik hier signalen over kan oppikken en aanpakken”.

Betekenisvol onderwijs in de praktijk
Het Wijklokaal, gelegen tegenover het centraal station in Amersfoort, is een concreet voorbeeld van betekenisvol onderwijs in de praktijk volgens de visie van MBO Amersfoort. Evelien El Andichi, werkveldspecialist welzijn bij MBO Amersfoort, legt uit dat docenten fungeren als de verbindende factor tussen initiatieven in de stad en de studenten. Het Wijklokaal richt zich op projecten met maatschappelijke uitdagingen, variërend van het organiseren van buurtfeesten tot het bieden van een luisterend oor aan eenzame mensen.

Stagekansen en professionele ontwikkeling
Het initiatief biedt tien stageplaatsen voor eerstejaars studenten van de opleiding Helpende zorg en welzijn en Sociaal werker. Samen met samenwerkingspartners zoals De Verkeerstuin, Welzin, Het Weggeeflokaal en Motiva Straatadvocaten gaan zij aan de slag. Ook hulpvragen van bewoners worden bij het Wijklokaal ingediend in samenwerking met Buurtpunt Zuid.

Evelien benadrukt dat studenten een gevarieerd programma krijgen aangeboden en zo hun professionele netwerk kunnen uitbreiden, inclusief kennismaking met de ouderenzorg. De stagebegeleiding wordt verzorgd door praktijkopleiders van het Wijklokaal, wat de werkbegeleiders op locatie ontlast. Als een stagiair een goede klik heeft met een van de opdrachtgevers, kan de stage op die plek worden voortgezet of kan alvast een stageplek voor het volgende jaar worden geregeld.

Het Wijklokaal nodigt mensen uit om hulpvragen, leuke ideeën of initiatieven voor de wijk te delen. Ben je op zoek naar een samenwerkingspartner met extra handen? Wij helpen je graag!

Locatie en Contactgegevens
Het Wijklokaal is gevestigd op het Stationsplein 16, tegenover het Centraal Station Amersfoort. Neem contact op met Evelien El Andichi via 0615441115 of stuur een e-mail naar wijklokaal@mboamersfoort.nl.