Aanvullende begeleiding door team studentendienstverlening (SDV)
Elke student kan rekenen op basisbegeleiding. Onder basisbegeleiding verstaat MBO Amersfoort de studieloopbaanbegeleiding die elke student krijgt. De basisbegeleiding wordt door het onderwijsteam georganiseerd. Wanneer je een specifieke begeleidingsvraag of ondersteuningsbehoefte hebt is er extra begeleiding. Dat zijn de activiteiten en voorzieningen die aanvullend of specialistisch van aard zijn.
Misschien heb jij dit nodig vanwege ernstige leerproblemen, een beperking of chronische ziekte, vanwege multi-problematiek en/of een kwetsbare positie in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat je extra begeleiding nodig hebt bij de ontwikkeling van vaardigheden. Een team specialisten staan dan klaar om je te helpen: het team studentendienstverlening (SDV).
Begeleiding via je opleiding
- Aanpassingen aan het onderwijs: aangepast rooster, aangepaste instructie, extra hulpmiddelen of extra begeleiding.
- Een andere manier van toetsen of examineren. Mogelijk is hiervoor een verklaring van een deskundige nodig.
- Extra studieloopbaanbegeleiding of stagebegeleiding.
- Als dat haalbaar is: aanpassingen in de school.
Begeleiding via studentendienstverlening
- Extra advies of coaching door een studentenadviseur.
- Begeleiding in bijvoorbeeld studie- of stagevaardigheden.
- Specialistische begeleiding.
- Schoolmaatschappelijk werk of doorverwijzing naar een externe organisatie.
Wie ben jij?
Om te ontdekken of jij extra begeleiding nodig hebt, plannen we snel na je aanmelding een eerste gesprek. We bekijken dan samen of en welke hulp we voor je kunnen regelen. In veel gevallen kunnen we zelf begeleiding bieden, door het onderwijsteam of door team studentendienstverlening (SDV). Soms schakelen we een externe specialist in, die onze school goed kent. Het is dan belangrijk goede afspraken te maken over wat voor jou én voor ons haalbaar is.
Tijdens je studietijd is de studieloopbaanbegeleider jouw vaste aanspreekpunt voor vragen over persoonlijke begeleiding en zeker ook over studievoortgang en -doorstroom. Daarnaast staat er een team van specialisten voor je klaar: SDV geeft extra begeleiding op het gebied van leren, loopbaan, persoonlijke vragen en als het geestelijk of maatschappelijk niet zo goed gaat.
Wat kan studentendienstverlening voor jou betekenen?
Voor je een opleiding kiest (instroom)
Ons Team Centrale Intake (TCI) geeft je een advies op maat, zelfs nog voordat je kiest voor een opleiding bij MBO Amersfoort.
TCI is er voor studenten die advies op maat nodig hebben bij plaatsing. Het doel van de begeleiding door TCI is dat je geplaatst wordt bij een opleiding of in een traject dat bij jou en je specifieke kenmerken, past. Met hen voer je een individueel gesprek waarin we jouw situatie en mogelijkheden doornemen. Er wordt gekeken naar de toelaatbaarheid, passend onderwijs en de studiekeuze. Het doel is dat je kiest voor een opleiding die helemaal bij jou past.
Het is belangrijk dat je bij de start van het schooljaar in het bezit bent van leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Wanneer je moeite hebben met de bekostiging hiervan kan het Financieel Spreekuur (FIS) je relevante financiële informatie geven. Zij weten alles over regelingen en kunnen met je meedenken in mogelijkheden zoals studiefinanciering, het MBO Studentenfonds en betalingsregelingen.
Tijdens je opleiding (doorstroom)
De studieloopbaanbegeleider is jouw eerste aanspreekpunt. De aanvullende begeleiding wordt dichtbij en in nauwe samenwerking met het onderwijsteam ingezet. De studentenadviseurs van het team SDV zijn aanspreekpunt voor de studieloopbaanbegeleiders. De studentenadviseur kan jou tijdens een gesprek advies geven over:
- studievoortgang en verzuim
- stage of werk
- persoonlijke en psychosociale problematiek
- zwangerschap
- studie, leren en gedrag
- passend onderwijs
- studiekeuze
- financiële vragen
De studentenadviseur brengt jouw vraag in kaart en onderzoekt welke interne of externe aanvullende en/of specialistische begeleiding voor jou ingezet kan worden, zodat jij succesvol je opleiding af kan ronden.
Na je opleiding óf je wilt toch iets anders doen (uitstroom)
- Wanneer je zonder diploma onze school verlaat, dan heb je altijd een gesprek met de studentenadviseur. We zorgen voor een warme overdracht als dat nodig is. Of het nu gaat om een overstap naar vervolgonderwijs of naar andere instanties.
- Als je jonger bent dan 23 jaar en je hebt nog geen diploma niveau 2, havo of vwo, dan val je onder de regeling ‘voortijdig schoolverlaten’. Stop je dan met je opleiding, dan zorgen we voor een warme overdracht naar een begeleider van de leer-kwalificatieplicht (RMC)
- Wanneer je vragen hebt over wat je op financieel gebied moet regelen wanneer je stopt met de opleiding kun je het Financieel Spreekuur (FIS) om advies vragen.