Orthopedisch schoentechnicus

Sommige mensen passen de schoenen uit de winkel niet. Zij hebben een voetafwijking of loopproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een verlamming aan het onderbeen, een amputatie, een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een kwetsbare huid door diabetes. Met een verwijzing van de huisarts of medisch specialist kunnen zij een afspraak maken bij een orthopedisch schoentechnicus. Als orthopedisch schoentechnicus ontwerp en maak je speciale schoenen op maat, zodat zij weer beter kunnen lopen. Of je zorgt dat schoenen weer prettig zitten en/of de voeten beschermt. Ook maak je steunzolen. Dit doe je met allerlei gereedschap, machines en materialen. Ook iets voor jou? Kies dan voor de unieke mbo-opleiding orthopedisch schoentechnicus!

Bekijk video

 

Van leest tot orthopedische schoen

Als orthopedisch schoentechnicus ben je verantwoordelijk voor het gehele productieproces van orthopedische schoenen. Dit begint bij het opmeten van de voeten van de cliënt met een 2-d en/of 3-afdruk. Vervolgens bepaal je of een aanpassing van de schoen, steunzolen of op maat gemaakte schoenen nodig zijn. Is een op maat gemaakte schoen nodig? Dan maak je in de werkplaats houten of kunststof leesten – in de vorm van de voet van de cliënt – waarop de schoenen worden gemaakt. Om zeker te weten of de leest goed is maak je om de leesten eerst een folieschoen. De folieschoen ofwel proefschoen kan de klant komen passen, waarbij de orthopedisch schoentechnicus de pasvorm beoordeelt. Een folieschoen is doorzichtig, zodat de orthopedisch schoentechnicus heel precies kan zien of er bijvoorbeeld drukpunten zijn. Passen ze goed? Dan kunnen de leesten gebruikt worden voor de échte schoenen! Het vak  orthopedisch schoentechnicus is dus een echte ambacht en wordt beïnvloedt door ontwikkelingen, zoals 3-D printers, en digitale loopanalyse apparatuur.

Bekijk het productieproces

 

Functioneel én mooi

De orthopedisch schoentechnicus maakt schoenen die niet alleen functioneel zijn. Ze moeten ook mooi zijn, zodat ze niet in de kast belanden. Dat is de uitdaging voor de orthopedisch schoentechnicus. Samen met de cliënt kies je een geschikt schoenmodel uit. Daarbij luister je goed naar zijn wensen. Welke type leer? Welke kleur? Samen met de cliënt kom je tot een ontwerp die jij uitwerkt in werktekeningen. De orthopedisch schoentechnicus maakt schoenen dus helemaal op maat. Iedere unieke voet vraagt om een unieke schoen. Dat maakt het werk zo afwisselend!

Jij bent: technisch, creatief en sociaal

De orthopedisch schoentechnicus is technisch, creatief en kan goed met mensen omgaan. Je hebt kennis van materialen, gereedschap en machines. De zorgvraag van klant vertaal jij naar een orthopedische schoen. Je hebt interesse in het menselijk lichaam. In de opleiding Orthopedisch schoentechnicus krijg je bijvoorbeeld de vakken materiaalkennis, vaktheorie en medische kennis, waarin pathologie en anatomie aan bod komt. Ook communicatie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Als orthopedisch schoentechnicus heb je veel contact met de cliënten. Zowel bij het aanmeten, passen als afleveren van de orthopedische schoenen.

 

Werken & leren

De unieke mbo-opleiding Orthopedisch schoentechnicus volg je op de Dutch HealthTec Academy (DHTA) in Utrecht. Dit is de school voor gezondheidstechniek van MBO Amersfoort. Orthopedisch schoentechnicus is een opleiding in de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je gaat 1 keer per week naar school en werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Voor de start van de opleiding orthopedisch schoentechnicus solliciteer je dus bij een orthopedisch schoenbedrijf. Wil je meer weten? Kom dan langs tijdens het Open Huis van de DHTA!

Naar DHTA

Opleiding Leerweg Niveau Duur School Startdatum
Audicien
Opticien
Orthopedisch schoentechnicus
Orthopedisch technicus
Schoenhersteller
Schoenhersteller ondernemer
Shoe developer
Tandtechnicus kroon- en brugwerk
Tandtechnicus prothese
Technisch oogheelkundig assistent