Ga naar content Ga naar footer

Praktijkopleider

BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Ben jij actief in de zorg en heb je een passie voor het begeleiden van anderen in hun leerproces? Dan is de opleiding tot Praktijkopleider jouw volgende grote stap. Als Praktijkopleider ben jij de mentor voor studenten die hun vak nog moeten leren. Je staat klaar om al hun vragen te beantwoorden en zorgt ervoor dat ze met plezier werken en leren. Jouw benadering is zowel praktisch als visionair, want je speelt een actieve rol in het ontwikkelen van opleidingsprogramma's en de vormgeving van de beroepspraktijk.

begeleider_maatschappelijke_zorg_opleiding_mbo_amersfoort_25780-1100x700

Opleidingsnummer: 25801

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Een belangrijke taak is dat je meewerkt aan het opleidingsplan. Daarin staat onder andere wat een student allemaal moet leren. Maar ook welke werkzaamheden daarbij horen. En hoe jij begeleiding gaat geven. Dat doe je samen met de school en de student. Jij of een collega leren de student alle vaardigheden die nodig zijn voor dit vak. Je hebt regelmatig contact met de begeleider van school. Je bespreekt dan hoe de student zich ontwikkelt. Ook beoordeel jij of de student zijn leerdoelen heeft gehaald.  

Werk je bij een kleine organisatie? Dan heb je vaak al uitvoerende of leidinggevende taken. De functie van praktijkopleider komt daar dan bij. Bij grotere organisaties kan de praktijkopleider een zelfstandige functie zijn.

Tijdens de opleiding praktijkopleider leer je hoe je een opleidingsplan opstelt. Natuurlijk leer je ook hoe je dan het opleidingstraject aanstuurt en organiseert. Jouw collega’s zijn ineens werkbegeleiders van de student. Je leert hoe je deze collega’s kunt aansturen. Ook leer je gespreksvaardigheden en hoe je studenten kunt beoordelen. 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. 

Tijdens de opleiding Praktijkopleider werk je aan de volgende kerntaken: 

  • Maken van een opleidingsplan  
  • Organiseren en aansturen van een opleidingstraject  
  • Begeleiden van studenten  
  • Aansturen van collega’s (werkbegeleiders) die meehelpen bij de begeleiding  
  • Beoordelen van studenten  
  • Gespreksvaardigheden  

Met het diploma Praktijkopleider kun je bijvoorbeeld werken in verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en jeugd en jongerenwerk. Binnen kleine organisaties combineer je de functie van praktijkopleider vaak met uitvoerende of leidinggevende taken. 

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met dit diploma op zak kun je doorstromen naar diverse opleidingen in het hbo, bijvoorbeeld Hbo-Gezondheidszorg, Hbo Maatschappelijk werk & dienstverlening en Hbo Pedagogische academie, Lerarenopleiding. 

Praktische info

Een dagje meelopen met een student?