Goed gezien, kies voor de opleiding opticien!

Wil jij alles weten over ogen, techniek, design en verkoop? Kies dan voor de opleiding opticien! Als opticien doe je oogmetingen met speciale apparatuur. Een bril of lenzen? Welk type glas? Jij geeft de klant advies. Ook help je bij het uitzoeken van een nieuw montuur, want jij weet wat goed staat. In de werkplaats slijp je glazen en voer je kleine reparaties uit. Ook zorg je dat alles in de winkel op orde is. Je checkt de voorraden, koopt nieuwe brillencollecties in en denkt na over de marketing. Na de opleiding opticien laat jij mensen weer scherp zien en er goed uitzien!

Bekijk hier de video van Jurjen

Nieuwste apparatuur en software

In het eerste jaar van de opleiding opticien leer je alles over het oog en hoe glazen het oog corrigeren. In de praktijklessen staan de werkplaats en de winkel centraal. Je leert kapotte brillen solderen. Of glazen slijpen, zodat ze precies in het montuur passen. Ook kom je alles te weten over klantcontact en verkooptechnieken. In jaar twee en drie leer je oogmetingen uitvoeren. Dit doe je met de allernieuwste apparatuur en software, zodat jij de beste voorbereiding op de beroepspraktijk krijgt!

De opleiding opticien is op mbo niveau 4 en duurt 3 jaar. Soms is een versneld traject van 2 jaar ook mogelijk. Je kiest voor een bol-, of  bbl-opleiding opticien. Bij de bol-opleiding ga je naar school en loop je stages. Bij de bbl-opleiding opticien combineer je leren en werken.

Jouw skills

Is de opleiding opticien ook iets voor jou? Jij bent:

  • Technisch
  • Nauwkeurig
  • Sociaal
  • Modebewust
  • Verkoper

 

Dutch HealthTec Academy

Op de Dutch HealthTec Academy (DHTA) in Utrecht volg je de opleiding opticien. Dit is de school voor gezondheidstechniek van MBO Amersfoort. De DHTA heeft een prachtig ruim en licht gebouw. Overal vind je praktijklokalen met moderne apparatuur en software. Het is een kleinschalige school, zodat iedere student veel persoonlijke aandacht krijgt. Begrijp je iets niet? Dan leggen docenten van de opleiding opticien jouw de stof nog graag een keer extra uit. Bij de opleiding opticien staat jouw leerproces centraal!

DHTA

 

 

Stijlvol accessoire

‘’Ik heb echt een bril nodig. Dat is niet erg, want het is een stijlvol accessoire! Ik heb thuis zelfs een hele brillencollectie. Nu leer ik zelf hoe ik klanten kan adviseren in het type glas en montuur dat het beste bij hen past! Benieuwd wat student Isabella verder van de mbo opleiding opticien vindt? Lees dan het interview!

Lees hier het interview met Isabella

Grote kans op werk

Na mbo opticien ben je bijna verzekerd van een baan, want er is een groot tekort aan goed opgeleide opticiens. Je gaat aan de slag bij een particulier of grote keten. Bijvoorbeeld bij Pearl, Specseavers of Eyewish. Daar kun je doorgroeien tot filiaalhouder. Of je opent een eigen optiekzaak.  Ben jij graag op pad? Als ambulant opticien doe je oogmetingen en verkoop je brillen bij mensen thuis. Ligt je interesse bij mode? Dan word jij inkoper van brillencollecties bij een groothandel. Daarvoor bezoek je beurzen en modeshows voor brillen. Met een mbo-diploma opticien kun je dus alle kanten op! Met de opleiding opticien heb jij ook een goede basis gelegd voor de hbo-opleiding optometrie of orthoptie. Of je blijft op de DHTA en kiest voor de cursus Contactlensspecialist of de mbo-opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent.

Aanmelden mbo opticien

Opleiding Leerweg Niveau Duur School Startdatum
Audicien
Opticien
Orthopedisch schoentechnicus
Orthopedisch technicus
Schoenhersteller
Schoenhersteller ondernemer
Shoe developer
Tandtechnicus kroon- en brugwerk
Tandtechnicus prothese
Technisch oogheelkundig assistent