Studenten MBO Amersfoort assisteren bij voorlichtingsacties politie en Handhaving
Op 8, 9 en 10 oktober start de wekelijkse voorlichtingsactie van de Buitengewoon Opsporingsambtenaren Amersfoort en de politie in de Pullstraat in Kruiskamp om de kans op woninginbraken te verkleinen. Dit in het kader van de ‘Week tegen Woninginbraak’. Bij de actie helpen ook de studenten van de opleiding Handhaver, toezicht en veiligheid (politie) van de School voor Veiligheid (onderdeel van MBO Amersfoort). De studenten gaan huis aan huis bewoners voorlichten over het belang van het registreren van persoonlijke eigendommen. Registratie helpt de politie bij sporenonderzoek naar daders en helers en de kans op het terugvinden van de goederen wordt vergroot. De studenten leggen bewoners ook uit hoe de StopHelingApp werkt of geïnstalleerd wordt.
Jonathan Feringa en Yannick Oosse zijn twee BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) die werken bij de afdeling Handhaving Openbare Ruimte van de gemeente Amersfoort. In juli 2014 behaalden zij beiden hun diploma voor de opleiding ‘Handhaver, toezicht en veiligheid’ bij MBO Amersfoort. Deze twee oud-studenten van MBO Amersfoort hebben samenwerking gezocht met de gemeente, politie en MBO Amersfoort om actief in de wijk aan de slag te gaan met het thema woninginbraak.
Tijdens de voorlichtingsactie wordt er opvallend (in uniform gekleed) gesurveilleerd door samenwerkende collega’s van de politie, afdeling Handhaving Openbare Ruimte en tweedejaars studenten van MBO Amersfoort. De surveillerende studenten nemen een actieve rol in bij het contact met de wijkbewoners. Deze bewoners ontvangen informatie over de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om de kans op woninginbraak te verkleinen.
Maarten Koesman (thematisch coördinator veelvoorkomende criminaliteit bij de politie) licht toe : “We staan elke week heel zichtbaar in een buurt of straat waar een of meerdere woninginbraken zijn geweest. We bekijken per week welke plek dat wordt. Vaak zijn bewoners niet op de hoogte van een woninginbraak in hun buurt. Door juist op die plek aanwezig te zijn en voorlichting te geven, worden mensen bewust van het feit dat woninginbraak heel dichtbij kan komen. Bewoners zijn dan ook sneller bereid om maatregelen te nemen.”
Meer informatie: www.stopheling.nl.