Studenten Beveiliger op CollegeTour tijdens Vredesweek
Op maandag 18 september kwamen 2 klassen van de opleiding Beveiliging van de School voor Veiligheid naar de raadzaal in het stadhuis van Amersfoort. In dezelfde opzet als CollegeTour mochten zij vragen stellen aan Nidal en aan burgemeester Lucas Bolsius. Nidal is een vluchteling uit Syrie die ontsnapt uit handen van IS. Als burgemeester van de stad Amersfoort biedt de heer Bolsius de mogelijkheid om vluchtelingen op te vangen en zo snel mogelijk een eigen leven op te bouwen.
CollegeTour tijdens Vredesweek
De CollegeTour werd gehouden tijdens de Vredesweek. De Vredesweek is bedoeld om na te denken over hoe we in vrede kunnen samenleven. Als we het niet eens zijn, dan moeten we dat zonder geweld kunnen oplossen. Geweld zorgt er voor dat gezinnen, dorpen, steden en landen uit elkaar gedreven worden. Nidal is een van de vele slachtoffers van geweld. Geweld dat wordt gebruikt om mensen te onderdrukken. Om mensen een bepaalde gedachte op te leggen. Om mensen dingen te laten doen die ze normaal niet zouden doen.
Studenten Beveiliger
Studenten Beveiliger worden op de School voor Veiligheid opgeleid om de maatschappij te ondersteunen, te beschermen en helpen mooier te maken. Soms krijgen zij te maken met weerstand. Om alles in perspectief te plaatsen is het verhaal van Nidal natuurlijk extreem. In Nederland leven we in veiligheid. We hoeven niet van de ene op de andere dag ons huis uit te rennen, omdat iemand vindt dat we daar niet mogen wonen. Of omdat iemand vind dat wat wij doen, niet hoort. Maar 3000 kilometer verderop gebeurt dat wel. Dat is kleine afstand, zeg 4 uur vliegen.
Vragen voor Nidal
De eerstejaars hadden een lijst met vragen voor Nidal. Van de 26 vragen gingen er veel over zijn land van herkomst en zijn familie, eigenlijk over zijn geschiedenis. Hij heeft zijn familie, zijn land moeten achterlaten. Hij heeft dingen meegemaakt die wij ons niet kunnen voorstellen. De twee klassen stellen deze vragen om een goed beeld te krijgen van de situatie waarin Nidal zich bevond. Natuurlijk gaan de vragen ook over zijn leven nu. Over zijn leven in Nederland en zijn toekomstplannen.
Met zoveel vragen en zoveel ervaringen die Nidal deelt, gaat een uur heel hard. Voor de toekomstige beveiligers het weten, staan ze op de stoep van het stadhuis.