Het is bouwvak
De komende 3 weken is het bouwvak. Voor de studenten ‘bouw’ van de School voor Techniek een bekend begrip. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het eigenlijk? In deze blog geven we uitleg over de ‘bouwvak’.
Wat is de ‘bouwvak’?
Bouwvak staat voor bouwvakantie. Het is een periode van drie weken waarin de mensen die werken in de bouw vrij hebben. Net zoals bij schoolvakanties is Nederland voor de bouwvak verdeeld in 3 regio’s. Dat zijn regio Noord, Midden en Zuid.
Hoe zit dat met die regio’s?
Nederland is verdeeld in regio’s om te voorkomen dat iedereen die werkt tegelijk vrij neemt. In elke regio beginnen op een afgesproken datum de schoolvakanties. Dat noemen we vakantiespreiding. Veel gezinnen gaan op vakantie zodra de kinderen vakantie hebben. Om te voorkomen dat iedereen naar alle toeristische trekpleisters en vooral van de wegen ernaartoe te voorkomen. Voor de bouwvak geldt hetzelfde. In 2012 werkten er 444.000 mensen in de bouw. Als die allemaal met vriend/vriendin en eventueel kinderen allemaal tegelijk op pad gaan, dan zijn er ruim een miljoen mensen tegelijkertijd op pad.
Een regio krijgt een week na de andere regio vrij. De volgorde waarin de regio’s vrij krijgen, is elk jaar anders. Vraag je aan iemand in Eindhoven wanneer hij of zij bouwvak heeft, dan kan dat 2 weken vroeger of later zijn dan iemand uit Leiden of Assen. En elk jaar is dat weer anders. Op internet kun je precies terugvinden wanneer de schoolvakanties en de bouwvak is.
Is de bouwvak verplicht?
Het klinkt een beetje als verplicht vrij. Alsof je drie weken vrij moet nemen. Dat is niet helemaal waar. De bouwvak kwam er om de mensen in dit zware beroep te beschermen. Tot midden jaren 80 was de bouwvak verplicht. Inmiddels zijn veel bouwbedrijven afgestapt van de verplichte periode vrij. Veel bouwbedrijven zijn nog steeds 3 weken dicht tijdens de zomer. Dat worden er wel steeds minder.
Doorwerken tijdens de bouwvak?
De bouwvak is niet verplicht. Het idee is dat je in de bouw zelf moet kunnen bepalen wanneer je vakantie wil. Sommige beroepen vinden het lastig om een vaste vakantieperiode te hebben. Voor buitenschilders is een droge zomer het beste. De hele winter kunnen zij eigenlijk alleen binnen aan de slag. Buiten schilderen is in de winter goedkoper, maar veel particuliere klanten laten in de winter liever ramen en deuren dicht.
Ook voor grotere verbouwingen is in de zomer meer tijd. Veel huishoudens kiezen er voor om het vakantiegeld in te zetten voor een aanpassing aan het huis. Ze gaan dan niet op vakantie, maar hebben wel vrij. Ze verwachten van een metselaar, timmerman, loodgieter, elektricien of schilder dat deze ook in die periode de klus komt klaren. Opdrachtgevers verwachten meer flexibiliteit van de mensen in de bouwbranche.
Of je deze komende weken aan het werk bent of ontspant, we wensen je een heel fijne zomer.