Technisch tekenaar

Niveau 3, BBL
Aanmelden voor deze opleidingIk heb een vraag

Jij tekent voor een goed begin

Iets voor jou?

Heb jij technisch inzicht en ben jij heel precies en creatief? Kun jij goed rekenen en kent de computer weinig geheimen voor jou? Dan is een toekomst als technisch tekenaar misschien iets voor jou. Je moet wel goed kunnen overleggen en samenwerken. En uiteraard heb jij oog voor detail. Tenslotte ben je nieuwsgierig en gemotiveerd om bij te blijven in je vak.

Dit is jouw toekomst

Met jouw heldere tekeningen wordt monteren een eitje! Jouw collega’s in de werktuigbouwkunde, elektronica, elektrotechnische of werktuigkundige installaties zijn dan ook blij met jou. Soms werk je op basis van een schets of een ontwerp van iemand anders. Soms ook begint een tekening van een product, onderdeel of installatie met een plaatje in jouw hoofd. Eerst maak jij een ruwe tekening die je vervolgens met behulp van een Computer Aided Design-tekenprogramma (CAD) uitwerkt tot een definitieve tekening. Als dat nodig is, voeg jij stuklijsten of materiaaloverzichten toe. Omdat het werken met tekeningen heel nauw luistert, maak jij zelfstandig berekeningen die je doorvoert in je ontwerp.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding tot technisch tekenaar is een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan moet hebben als technisch tekenaar bij een erkend leerbedrijf. Naast je werk volg je één dag in de week theorielessen bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische vakken als algemene vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemene vakken doe je een theoretisch examen, de technische vakken worden getoetst met een Proeve van Bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technisch tekenaar precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaak:

  • Het tekenen van technische producten.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn:

  • Loopbaan en Burgerschap (LB);
  • Nederlands en rekenen.

Toelatingseisen

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Mbo-diploma op niveau 2 in de beroepsrichting.

Opleidingskosten*

  • € 563,- lesgeld (18 jaar en ouder)
  • € 320,- licenties
  • € 0,- boeken

*Dit zijn de kosten per schooljaar tenzij anders vermeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan daardoor (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • Tekenaar, constructeur of werkvoorbereider op niveau 4.

Onderwijslocatie/contact

Clarenburg 1
3834 BC LEUSDEN
T: 033 434 51 51
E: techniek@mboamersfoort.nl
W: www.schoolvoortechniekamersfoort.nl